20% ДДС за заведенията няма да напълни бюджета, неплащане без касова бележка няма да изсветли бизнеса?

Павлин Петров от БАЗ и икономистът Преслав Райков са на мнение, че не това са истинските проблеми

ДДС за ресторантите да стане отново 20%. Възроди се и идеята да не си плащаме, ако не получим касова бележка. Това са само част от мерките, които финансовото министерство предложи.

„ДДС-то трябва да се запази 9%. В 24 от 27 добре развити европейски държави ДДС-то е 9%. По този начин те стимулират своя туризъм. Ако се върне на 20%, ние няма да сме конкурентоспособни. Пазарът ни е малък, летният сезон е кратък, около Черно море има война. Добре е да имаме среща с финансовия министър. Това може да го отдадем на политическата неопитност на г-н Асен Василев. Ще отидем с готови разчети и ще говорим с всички“, коментира Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията в студиото на „България сутрин“.

По думите му патентният данък за заведенията е добър вариант. Петров се обяви за дълбоки анализи и разчети кога и къде да се приложи.

„Къде има данни, че това е най-сивият сектор в страната? Не виждаме данни и цифри за това. Не мисля, че в България има проблем с касовите бележки. На мен навсякъде ми дават касова бележка. Занимаваме се с много дребни неща. Какво по-строго от това да ти запечатат обекта, ако не издадеш касова бележка? Принуждават се да излязат в сивата част, защото не могат да си покрият разходите по време на сезона“, каза още гостът.

„Да се плащат заплатите по банков път е доста екзотично предложение“, смята Павлин Петров.

„В нашата сфера има много служители от трети страни, на които не се дава възможност да си извадят банкова сметка в страната. Не навсякъде е подсигурена инфраструктурата с банкомати. Има населени места, в които няма банкомати“, подчерта той.

Икономистът Преслав Райков е на мнение, че сме изпаднал в капана на това как да изтеглим една краткосрочна мярка от паднемията. ДДС ставките трябва да се преразглеждат след добри и дългосрочни анализи. Замъгляването на икономическите данни води до грешни решения, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

„Тези мерки трябваше да бъдат изключително кратки и след това да бъдат възстановени на 20%. Подкрепям ДДС ставката в България да бъде намалена, да имаме по-ниски данъци. Тук не може да става въпрос за краткосрочни политики. Не мисля, че връщането само за един сектор от 9 на 20% ще има ефект върху бюджетните приходи“, коментира икономистът.

Райков определи като незначително предложението да не си плащаме сметката, ако не получим касова бележка в даден обект. Важните неща в текущия бюджет и този за 2024 г. остават на заден план, алармира той.

„Подкрепям навсякъде да се издават касови бележки, НАП и подразделенията трябва да си вършат работата. Не мисля, че това нещо ще стимулира изсветляването много. Адресираме не причината за това хората да отидат в сивата част, а опитваме да променим постфактум ефектите. Причините са голяма данъчна тежест, утежнени административни процедури и неефективен контрол“, заяви Райков.

По думите му пазарът на труда в следващите години трябва да бъде много гъвкав и либерализиран, тъй като България ще изпитва все по-голям недостиг на работна сила.

„Пазарът трябва да бъде улеснен да внасяме работна сила за определени сектори и сезони. Това ще балансира и нашия пазар на труда“, отбеляза икономистът.

Вижте цялото интервю тук

 

Източник: Bulgaria ON AIR

Редактор: Тодор Петров