Туризмът поиска стимули за ваксинация и сертификати за посещения на хотели и заведения

Туристическият бранш проведе среща с премиера Стефан Янев и неговия икономически екип, и поиска повишените с актуализацията на бюджета пари за туризма да отидат за ваксинационна кампания и стимули за ваксинация. Ако това не се случи, България няма да успее да се нареди сред т.нар. „зелени дестинации“ по отношение на коронавируса, респ. ще има сериозен проблем с притока на чуждестранни туристи, заяви министърът на туризма Стела Балтова след срещата.

Браншовите организации са настояли и да се изработи пакет от документи, които да удостоверяват здравния статус и сигурността на посетителите в хотели, заведения и други туристически обекти. До десет дни предстои нова среща на бранша с ресорните министри, а дотогава трябва да се обмисли какъв пакет от документи да бъде изискван, както и какви решения да бъдат взети за работата на сектора през 2022 г.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията заяви, че ще продължат да работят в протестен режим и междувременно ще депозират предложения за дейността си на база добри европейски практики.

Ваксинацията дава възможност за икономически растеж. Предложихме Министерството на финансите да намери форма, в която чрез средствата, заложени през актуализацията на бюджета, да има стимули за ваксинация, заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова. Според нея е нужен инструментариум от всички видове тестове, които удостоверяват здравния статус. Това трябва да се приложи не само в туристическия сектор, но и за телекомите, банките, търговията и др.