Ричард Алибегов: Държавата прехвърля отговорността за ваксинацията върху бизнеса

Председателят на Българска асоциация на заведенията заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ, че браншът е против плановете за въвеждане на задължителна ваксинация, тъй като той ще породи ограничения.

Хората в бранша на заведенията за хранене и развлечение трябва да имат свободен избор дали да се ваксинират или не. Броят на тези, които не желаят поставяне на ваксина е голям. Отказът им е породен от различни мнения от компетентни и не толкова компетентни по темата лица, чиито разбирания могат да бъдат определени като антиваксърски или конспираторски. Служителите в сферата на заведенията се страхуват от поставянето на ваксината, което означава, че мерки трябва да има и те трябва да се спазват независимо от процента на ваксинираните служители, който към момента остава сравнително нисък.

„През последните три месеца не се говори, не става дума за никакъв висур. Няма кампания за ваксинация, няма стимули за имунизация.“ Примери за стимулиране на ваксинацията могат да се вземат от държавите в Европа. В Гърция се дават 150 евро, ваучери за почивка за младите хора и др. Дали подобни методи биха проработили в България?

Вижте видеото с целия разговор с участието на Ричард Алибегов ето тук.