Ресторантьорите са недоволни от Бюджет 2023, синдикатите продължават с протестите

След близо 20 часа дебати, депутатите приеха окончателно държавния бюджет за тази година. Народните представители решиха фирмите с над 100 служители да изплащат заплати само по банков път. Гласувани бяха редица увеличения, като 30 млн. лева отиват за заплати в Спешна помощ и РЗИ.

От ресторантьорския бизнес изразяват недоволство от параметрите в бюджета.

„Това, което беше прието в пленарната зала, е коренно различно от това, което беше гласувано в бюджетната комисия“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „България сутрин“.

Той изтъкна, че българските ресторанти редовно издават касови бележки и както във всеки друг бранш има „черни овце“, които не го правят. По думите му обаче, повече от половината ресторантьори са съвестни.

„Имаме вързани апарати с НАП. България е единствената страна в Европа, където данъчните власти могат да запечатват търговски обект, ако не се издава касов бон“, каза Алибегов.

Според него новите промени ще натоварят с близо 30-40% повече разходи фирмите, тъй като в счетоводството ще трябва да бъдат назначени допълнително хора, които да отговорят на новите изисквания, като това за обявяване на касовите наличности.

„Странно е, че партията, която го предлага това нещо, имаше написано с големи букви „Намаляване на административната тежест“, посочи Алибегов.

По отношение на ДДС от бранша са доволни, тъй като в 24 страни от ЕС тази ставка е диференцирана и обикновено е наполовина. Алибегов отново защити тезата, че от две години локдаун ресторантите са били затворени 11 месеца, а в същото време се е увеличил минималният осигурителен праг на почти 800 лв.

„Браншът е внесъл колкото за 2018 г., ако не и повече пари в бюджета, защото има изсветляване на сектора“, обясни Алибегов и добави: Малко хора внасяме в бюджета, а много повече дърпат от него.

Ричард Алибегов напомни позицията на бранша, че са недоволни от министъра на туризма, тъй като първоначално е било заявено, че ще има назначен професионалист на поста. В същото време, според него, в бюджета туризмът не е приоритет, тъй като парите в сектора са намалени с около 1 млн. лв.

Частично доволни от бюджета са синдикатите.

„Нашите искания бяха изпълнени на 100 процента, винаги ще има недоволни. Но трябва да проявим разбиране и скромност. Все пак нашите искания не бяха просто за вдигане на заплатите, защото някой иска повече пари. Ние алармираме отдавна, че трябват мерки за спешната помощ“, каза пред Bulgaria ON AIR Красимир Митов от синдикат „Защита“

Източник: bgonair.bg

 

Вижте повече тук