Павлин Петров: Увеличаването на ДДС-то за заведенията е равно на съкращаване на работници и затваряне на бизнеси

Без намалени ставки на ДДС за някои стоки и услуги от догодина. По информация, с подготовката на бюджета за 2024 г., финансовото министерство планира ресторантите и фитнесите да се върнат на стандартната ставка от 20%. Това доведе до вълна от възмущение от ресторантьорските асоциации и собствениците на заведенията. 

Според проверка в момента се разпродават тузарски ресторанти за общо поне два милиона лева. Стотици бармани, сервитьори и готвачи са застрашени да останат на улицата. Разбира се, последваха и коментари за качеството и цените в родните заведения. Темата коментира пред Novini.bg Павлин Петров, зам.-председател на Българската асоциация на заведенията:

„Ресторантьорите не вдигат цените по лично усмотрение. Въпреки свалянето на разходите за ток и горива в страната, то доставчиците продължиха да работят на по-високите цени.

Докато се говори за повишените цени, деликатно се забравя и за увеличението на заплатите на работниците: През 2019 г. минималната работна заплата е била 560 лв. Към момента минималната заплата е 780 лв. А за сектора от 2020 г. минималният праг на осигуряване е 800 лв.

По-лошо в случая е намерението на ресорния министър Асен Василев да поправи своите дупки в бюджета с удряне по ресторантьорите. Напомням, че само за изминалата година внесеният корпоративен данък и осигуровките от заведенията са в пъти повече от изминалите. Секторът категорично се изсветли след намаляването на ДДС-то. Доказателство за това са драстично по-малкото запечатани обекти от органите на НАП заради неиздаване на касови бележки.

И не е ли много по-добре държавата да се храни от преки данъци, отколкото от косвените?

След над две години на тежки ограничения, именно заради намалената ставка ДДС можем да видим пълен капацитет на работни места. Секторът обаче е далеч от възстановяване, и то след 11 месеца на тотален локдаун.

Увеличаването на ДДС-то значи, че трябва да съкратим работници и да затворим бизнеси. Искаме ли 24 000 фирми, свързани със заведенията, да фалират? И ако на ресторант се падат по поне 6 работника, то може ли финансовият министър да си направи сметката за загубите на работни места?

Само продължаването на данъчната реформа ще изведе сектора от кризата, ще го направи конкурентно способен на другите европейски страни, с които толкова обичаме да се сравняваме.

И тук въпроса е, иска ли МФ да се ангажира със задача да се работи в полза на българските предприемачи и стотиците хиляди работни места или иска бизнесът да бъде смачкан? Ако да, то сега е моментът диференцираната ставка на 9% за заведения да остане на това ниво. Мярка, с която могат само да се гордеят.“