Нова ковид вълна в края на годината? Може ли тя да ликвидира туризма и ресторантьорите?

Как се подготвят заведенията за новите правила за пластмасовите опаковки, какви са очакванията на собствениците на заведения от служебното правителство и от туристическия сезон и защо мерките за ваксинация и отваряне на страната към туристи от постигналите висок имунитет държави са ключови мерки, които трябва да се вземат максимално бързо, коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, в предаването „Бизнес старт“ с Живка Поптанасова.

Всъщност в България вече има обекти, които работят с биоразградими чаши и чинии или кутии за доставки по домовете. Затова Алибегов очаква слабо и преходно оскъпяване на услугите, но масовото навлизане на тези изделия след 3 юли вероятно ще доведе до регулиране на пазара и намаляване на цената им. Подготовката на търговците се изразява единствено в смяна на доставчика или пък досегашния доставчик започва да работи с изделия от съответната суровина, посочва още експертът.

„Повече от година се алармира за това нещо, Агенцията по храните също ни беше предоставила списък и уведомление преди една година. Просто никой не обръщаше внимание, тъй като се борихме с ковид, бяхме затворени. Последна грижа беше каква опаковка ще ползваме, като не работим.“, споделя председателят на БАЗ, Ричард Алибегов.

Вижте видеото ето тук.