Има ли поевтиняване на продуктите и затишие на ценовата буря?

Затишие на цените

Инфлацията в България се забавя за шести следващ месец през март, демонстрират данните на Национален статистически институт.

„ Намаляване на инфлацията не значи понижаване на цените. Означава понижаване на цените, само че с по-ниски темпове. Има тежки и нездравословни резултати върху стопанската система, които още не са преодолени от коронакризата. След войната в Украйна цените на ресурсите се усилват. Поради тази причина вложители се изнасят в Турция “, изясни в предаването “ Тази заран “ Ваня Григорова, стопански консултант в КТ „ Подкрепа “.

„ През последните месеци цената на газа понижава, само че тя се усили фрапантно през предходната година “, добави тя. Според нея страната не се е намесила в контрола на цените.

Планира се таванът да е 10% за 17 хранителни продукта

„ Това, което видяхме в комерсиалните вериги, беше увеличение на цените над обоснованото. Държавна компания сподели, че може да се понижат цените на млечните артикули. Държавните институции за обезкървени. Политиците не престават да дават празни обещания, а не овластяват личните си институции и не ги укрепват кадрово – няма по какъв начин да чакаме резултат “, изясни Григорова.

„ Кризата потегли още от ковид. Ресторантьорският бранш нямаше време за възобновяване – влязохме в газова рецесия. Месеци нямаше обезщетения. Скочиха цените на тока, на бензина. Вдигнаха се цените на производители и снабдители, подвигнаха се и при нас “, добави Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията.

„ Всеки отрасъл е подготвен, с цел да смъкне цените, само че би трябвало да се случат доста неща. Първа точка е да има държавно управление “, сподели още той.

Търговците дават обещание горивата да не нарастват за огромното великденско пътешестване

Фискална политика

„ Държавата не е ощетена от понижената ставка на Данък добавена стойност. Това са данни на Национална агенция за приходите. Има изсветляване на бизнеса, има по-малко запечатани обекта поради неиздаване на касови бележки и по-добра събираемост “, разяснява Алибегов по отношение на идните диспути за бюджета за 2023 година и ставките на Данък добавена стойност.

Ваня Григорова уточни, че цените не са били понижени след намаляването на налога добавена стойност.

„ Данък добавена стойност се заплаща от потребителя. Ние отново източваме потребителя, само че парите не отиват в хазната, а отива при бизнеса. Това е погрешно. Данък добавена стойност би трябвало да се понижи за артикули от първа нужда “, посочи икономистът.

Източник: btvnovinite.bg