Българската асоциация на заведенията ще подкрепи протеста на превозвачите, ако не се преразгледа Наредба 18 за смяната на касовите апарати

Прилагането на Наредба 18 за смяна на касовите апарати и внедряване на софтуер за управление на продажбите трябва да се отложи до края на 2019 година за всички фирми. За това настояват Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС) и браншови организации, сред които и Асоциацията на заведенията. На пресконференция в БТА браншовите организации заявиха, че прилагането на текстовете от документа може да доведе до колапс в целия търговски бизнес. Ако държавните институции не започнат конструктивен диалог с бизнеса, търговците ще подкрепят протеста на превозвачите насрочен за средата на следващия месец. „До 18 февруари Националната агенция за приходите (НАП) има време да започне да обсъжда и да промени неяснотите в Наредба 18. Ние сме за диалог, но ако той не започне своевременно ще преминем към протести“ това заяви председателя на БАРБС Ясен Танев. Съпредседателя на БАЗ Павлин Петров, обясни пред журналистите, че върховната цел на НАП да се изведе на светло сивия сектор, няма да бъде постигната. Причината са неяснотите и противоречията в текстовете на документа, който бизнеса трябва да изпълнява.
На 11 февруари браншовите организации и Българската стопанска камара организират кръгла маса по темата. По време на събитието ще бъдат обсъдени и представени спорни текстове от Наредбата на Агенцията по приходите.