БАЗ и СЗБ: Недоумяваме защо държавата изгони ваксинираните на улицата?!

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО
Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

БАЗ и СЗБ: Недоумяваме защо държавата изгони
ваксинираните на улицата?!

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си недоумение от решението на българското правителство да остави без работа най-високо ваксинираната част от населението. А именно – трудещите се в секторите, за които от месеци важи изискването за „зелен сертификат“.
На нас тази логика наистина ни убягва – да задължиш работещите в даден сектор да се ваксинират, а след това да им кажеш, че не е имало смисъл и да ги затвориш, ограничиш и оставиш без препитание за нас е абсолютно антиваксърско!
След въвеждането на „зеления сертификат“ болшинството от служителите в нашия сектор се ваксинираха, което повиши значително и средния процент за страната. Сега предстои те отново да бъдат ограничени в правото си на труд за сметка на множество сфери, в които „зелен сертификат“ не се изисква и респективно много малко хора се ваксинират.
Според нас това е поредно отблъскване на българите за ваксинация!
Може да не сте наясно, но с действията си удряте не само заведенията! Удряте и събитийната дейност и множество организирани вече концерти и събития, за които са продадени билети. Това е една много широка мрежа от артисти, изпълнители, технически екипи, охранители, рекламни агенции, транспортни фирми, почистващи фирми и др. Всички те до момента, работили със „зелен сертификат“, сега са на улицата.
И желаем да напомним, че въпреки закъснелите решения за „зелен сертификат“ в Народното събрание, Министерски съвет, държавната и общинска администрация, в един момент се появи дата 24 януари, при която той да важи поне за част от тях. Това е утре. Молим за отговор – въвежда ли се такъв някъде от утре и къде точно?
И последно, но не по важност – представени бяха няколко здравни плана. Тяхната логика и ефективност не е от нашата компетенция, макар че имаме основателни съмнения за правотата им. Но не беше представена нито една работеща мярка за подпомагане на бизнеса. Всичко, което видяхме до сега е зле преработено старо с явната цел да не можем да се възползваме от него поради непосилните условия.