Анализирате силните и слабите страни на бизнеса си с помощта на APEP Consult

 

Здравейте, колеги!

През последните месеци фокусът на всички ни беше върху това да оцелеем като бизнес, да останем на повърхността.
С разхлабването на мерките и възможността да работим идва ново предизвикателство – сега, повече от всякога, клиентите очакват от нас нови висоти на обслужване и качество.

В чужбина българският развлекателен бранш е известен с ниски цени и разнообразие, но ние знаем, че можем да предложим много повече… Време е да вдигнем летвата!

Социално проучване на бранша с над 1000 участвали показва, че най-важното за клиентите в едно заведение, е стандартът на обслужване (91.7% от гласувалите).
Статистиките гласят, че когато един клиент е доволен от обслужването, той е склонен да сподели за приятното си изживяване с 3ма човека, а когато същият клиент е недоволен от обслужването на едно заведение, той е склонен да сподели това с 15 човека.

Следвайки примера на множество европейски страни, ви насърчаваме да разгърнете пълния потенциал на бизнеса си и да се наредите сред тези, които не само оцеляват, а диктуват.

Не е въпрос на какво, а на Кой - кой ще посочи пътя в посока усъвършенстване на обслужването и ще поведе бранша към нови висоти?

Отговорът е APEP Consult, които смятат да оставят трайна следа в индустрията ни и в чието портфолио вече се наредиха големи имена от бранша.

Обединени от 10-годишен опит в развлекателната сфера, както в България, така и в чужбина, APEP Consult комбинират психология, търговия и стандарт на обслужване, за да обучат и сертифицират служителите ви на безупречно качество, мотивация и умението да продават повече.

Имате възможност на безплатна консултация с тях, която ще ви помогне да анализирате силните и слабите страни на бизнеса, и да намерите бързо, достъпно и качествено решение.

Можете да се свържете с тях чрез официалните им страници във Фейсбук и Инстаграм (@apep.consult), по имейл apep.konsult@gmail.com, или на телефон 0878 77 10 99/0877 60 01 41.