Алибегов за данните на „Активни потребители“: Вече има отменени резервации на туристи

Сдружението на заведенията ще внесе иск срещу асоциацията „Активни потребители“, която съобщи за замърсена вода и плажове по българското Черноморие. Министерството на здравеопазването не приема за коректни данните от изследването на Софийския университет и „Активни потребители“.

Според Богомил Николов от „Активни потребители“ при разгласяването на данните за замърсяването отговорността за фактите е поета напълно от асоциацията. „Има напредвара на интерпретации, чух неща, които не сме казвали. В два плажа констатирахме много високо равнище на замърсяване. Бяхме препоръчали да се затворят, но РЗИ отказа да го направи. Взели са проби от 26 плажа за един ден, СУ успя да вземе 5. Възможно е да се вземат 26 за ден, ако имат 4-5 екипа. Има основания да си мислим, че начинът на работа не е оптимален. Стоим зад учените от СУ и смятаме, че данните са коректни. Морската вода е солена и има кратък живот, така че няма как да дойде ешерихия коли от Одеса. Замърсяването е локално“, обясни той.

По думите му пречиствателните станции след акт 16 не се проверяват, а отговорността е оставена на съвестта на собственика, така че има възможности за замърсяване на морето. „На отделни места има проблем, не можем да кажем, че цялото Черноморие е замърсено. Чух много сериозни обвинения, които могат да ме накарат да заведа дела, а именно, че „Активни потребители“ е за затвор. Много е възможно да го направим“, коментира Николов.

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов сподели, че целта е да се спре разпространяването на непроверена информация, която засяга много хора.

„Тепърва ще се изяснява по съдебен път дали проверките на екоминистерството или „Активни потребители“ са прави. Вече има отменени резервации на туристи. Нито една информация не трябва да се пренебрегва, но е важно кога се изнася и колко добре е проверена. Здравните власти трябва да излязат с информация, не може НПО да диктуват мнението“, заяви той.

 

Източник: Novini.bg