БАЗ и СЗБ: Искаме подкрепа за служителите в затворените заведения

 

Да се поиска подкрепа от държавата и съответните общини за всички служители, които са лишени от правото на труд, вследствие на заповед за затваряне на нощните заведения.

Това се реши на национално събрание на бранша, организирано от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. На нея присъстваха над 150 човека, представители на повече от 400 клуба. Срещата премина при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Искането ще бъде за всички служители, назначени на трудови договори и самоосигуряващите се да се изплатят 80% от заплатите плюс осигуровките за периода, в който бизнесът е затворен. Ще бъде поискано същата мярка да важи и за персонала, който работи в съответното заведение от съпътстващите аутсорсинг браншове – например охрана, чистачи и др.

„За нас в този труден момент е много важно да се помогне на служителите ни. Това са хора, на които ние разчитаме и които са изключително важни за нас. Собствениците на заведения са готови да поемат първата вълна на затварянето. Но персоналът ни трябва да бъде подпомогнат. Браншът взе това решение единодушно и застана зад него“, категорични са от БАЗ и СЗБ.

Към момента в отделни градове на страната действат различен вид мерки, но масовият случай е да бъдат затворени нощните заведения за срок от 14 дни. Днес беше уговорена нова среща на бранша, преди изтичане на 14-дневния срок, на която да се обсъдят икономически искания, ако забраната за работа на търговските обекти продължи.