Ричард Алибегов: С намаляването на ДДС-то за заведенията премиерът спаси 70% от бранша от фалит

„Няма да има повторно затваряне на заведенията заради повишаващия се брой заболели от коронавируса в последните дни“, това заяви в предаването „Европа сутрин“ председателят на Асоциацията на заведенията у нас – Ричард Алибегов, който коментира появилите се слухове, че правителството смята да затегне отново противоепидемичните мерки.
След като преди броени дни премиерът Борисов опроверга твърденията, че поради повишения брой на заразени от коронавирус, мерките срещу пандемията от COVID-19 ще се затегнат отново, в ефира на ТВ Европа това потвърди и председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. Той заяви още, че диалогът с правителството е отличен, а нови противоепидемични мерки не се очакват, тъй-като досегашните се спазват добре.
Според председателя на Асоциацията на заведенията у нас решението на премиера Борисов да намали ДДС-то на заведенията от 20 на 9% е спасило 70% от бранша от фалит, като това е донесло и безпрецедентно увеличение на минималната заплата в бранша в условията на коронакриза.
Според Алибегов през зимния сезон когато се очаква повишение на заболелите от COVID-19, противоепидемичните мерки няма да се затегнат, но от Асоциацията на заведенията ще предложат на РЗИ и Здравното министерство проверките за спазването на мерките да се увеличат, а тези които са хванати в нарушение да бъдат затваряни за определен период при повторна глоба.

Видеото от участието на Ричард Алибегов в ТВ Европа гледайте тук.