156 млн. лв. ще бъдат пренасочени за изпълнението на новата антикризисна мярка

Между 10 и 20% от загубените обороти получават затворените бизнеси.
156 млн. лв. ще бъдат пренасочени за изпълнението на новата антикризисна мярка.
156 млн. лв. ще бъдат пренасочени за изпълнението на новата антикризисна мярка в подкрепа на затворените със заповедта на здравния министър бизнеси в страната. Обсъжда се да има две ставки, които варират между 10 и 20% в зависимост от това кои сектори са засегнати. Работата по процедурата е на финален етап, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, предаде БТА.
По думите на Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал те ще бъдат в размер на  20% за дейностите, които са извън търговията, и 10 на сто за търговията.
С цел процедурата да бъде бърза и прозрачна е създаден специализиран модул в ИСУН за подаване на документи, предвижда се и включването на Националната агенция по приходите (НАП). За последно обаче е необходимо съдействие от депутатите за даване на подобни функции на Агенцията или през Закона за извънредното положение или през Закона за НАП. Министърът припомни, че средствата се пренасочват от две други процедури на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), които са отложени и се търси вариант да се дофинансират през следващия програмен период, включително през ОПИК и през REACT EU.
Той допълни, че се очаква мярката да засегне около 1 млрд. лева обороти, като уточни, че по темата се водят разговори с бизнеса.
От Управляващия орган на ОПИК съобщиха, че се планира НАП да е бенефициент на програмата. Вече е започнало изготвянето на условията за кандидатстване, като остава детайлизирането на основни моменти, които след обсъждане с работодателите ще са ясни. На следващия етап са предвидени подготовката за нотификация от Европейската комисия (ЕК) и заседание на Комитета за наблюдение на програмата за одобрение.
Предприети са мерки НАП да подготви условия за кандидатстване за фирмите, които да подават заявления още в края на другата седмица.
„Докато се набират заявленията и се разглежда кои предприятия са допустими, ще може да се получи одобрение от ЕК и да се извървят и другите стъпки, като целта е най-бързо тези средства да достигнат до компаниите“, заявиха от оперативната програма.
Борисов коментира, че идеята е нотификацията и вземането на решение от наблюдаващия комитет да се случат едновременно с отварянето на процедурата. Планирано е кандидатстването да става за една седмица, а 7 дни след него да започне разплащането към бизнеса.
Водят се и разговори с финансовия министър в този времеви буфер на осигуряване средствата от оперативната програма към НАП да има други средства, които да се използват за директно разплащане.
Така в рамките на месец декември трябва да започне изпълнението на процедурата на базата на получените проектни предложения, каза министърът и допълни, че това ще стане без да има никаква административна тежест към бизнеса, засегнат от противоепидемичните мерки.