СЗБ и БАЗ: Държавата е поела ангажимент. Да си го спази. А ние да сме солидарни един с друг!

От вчера на територията на гр. София започнаха да се появяват пунктове за бързи антигенни тестове, които бизнесът сам организира и дори поема част от цената на тестовете. Чудесна самоинициатива, която за пореден път доказва, че за едно заведение, най-важно е да работи. Готови сме на почти всякакви жертви, само и само работният процес да не спира. Радваме се, че има огромен интерес и от нашите клиенти, които по този начин подкрепят всички в бранша. Да, разбира се, че имаме нужда от вас! Но! София не е България, уважаеми колеги! И нашето мнение е, че не трябваше да избързваме. Почти месец и половина работим под мотото „Свобода за Бизнеса“. Можеше да продължим още няколко дни, но да не се делим по никакъв признак, пък бил той и териториален. Това винаги е било основно правило на браншовите ни сдружения. Да не се делим на дневни и нощни, малки и големи, заведения с градини и без градини, заведения в София и в провинцията. Затова:
1. Заповедта, която вече е в сила, и която позволява заведенията да работят без ограничения в работно време и капацитет, е само и единствено за гр. София. Всички останали градове в България продължават да работят протестно. Трябваше ли заведенията в София да бъдат солидарни с колегите си от Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново … Ние казваме ДА! И министърът на здравеопазването пое точно този ангажимент – еднакви правила за всички.
2. ЕДНАКВИ ПРАВИЛА ЗА ВСИЧКИ! И няма Джаро, няма Маро! За всички, начело с ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ! Гарга ли е, рошава да е! Да, ама не. В последната заповед за гр. София не виждаме нищо подобно. И не виждаме логика да я спазваме, вместо да продължим да работим протестно, докато държавата не изпълни ангажимента си.
3. БЕЗПЛАТНИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ, осигурени от държавата и разкриване на пунктове със стопроцентово нейно участие. И тук питаме – отново ли бизнесът е оставен да се спасява сам и както намери за добре? Удавници, хващащи се за сламка ли сме? Може би да….
Колеги и приятели, собственици на заведения в цялата страна, бъдете единни! Да отстояваме правата си ЗАЕДНО! Да не се делим! Един за всички, всички за един! Само тогава ще можем да преборим машината, срещу която сме се изправили. Разбираме всеки един от вас, знаем, че някои заведения вече са с по няколко акта, други затвориха, трети са на ръба, но само със солидарност и взаимна подкрепа ще успеем. Ние от СЗБ и БАЗ вярваме в това. Надяваме се вие да го осъзнавате и да сте готови за следващата битка, ако се наложи да водим такава. ЗАЕДНО!