Ричард Алибегов: Молим политиците от три години, е да не помагат, а просто да не ни пречат.

В последните три години политика относно туризма няма. А ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са трите партии, които винаги са откликвали на темата „Туризъм“. Това заяви в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

„Надяваме се в Бюджетна комисия и в предстоящите разговори за бюджета те отново да откликнат и да бъдат на страната на туризма, защото иначе ние като браншови организации, без партийна подкрепа нищо не можем да направим реално. Ще говорим отново с всички партии, когато тези анализи са готови, в края на септември. Но ние и преди сме говорили с всички партии и резултатите са: „Да, да, ще помислим, ще видим“ и на финала не гласуват така, както са казали и са обещали. Изключвам тези три партии.

„Ние молим политиците от три години, е да не помагат, а просто да не ни пречат. Направихме фундаментална грешка като държава – отново изгонихме руските туристи, незнайно защо. Те какво общо имат с войната? Тя, войната, се води от политици, взимат се там някакви решения – какво общо има руският народ и руският турист, който години наред идва в България? Хора, които са си закупили имоти в България. Чух даже тогава, като им забранихме да идват, един политик от новите излезе и каза „Ние нямаме нужда от руските туристи“. Ама ти откъде знаеш? Те нямат никаква идея що е то туризъм и има ли това почва у нас. Ние с нищо не можахме да заменим тези руснаци, защото тук не става дума за някой, който идва за 7 дена или за уикенд – руснаците идваха май месец, семействата, и си тръгваха септември. През цялото това време те харчат парите си по нашето Черноморие“, обясни Алибегов.

Относно оповестената информация от „Активни потребители“ за замърсяването на Черноморието, Алибегов е убеден, че тези атаки отвътре са платени отвън.

„Неправителствените организации, които разпространяват неверни факти, за което ние сега изготвяме дело и ги съдим, и държавата се е засилила и тя, доколкото знам, тези НПО организации се финансират отвън. Никой не тръгва да пише такива статии просто ей така. Това са туроператори, чужди, може да са български туроператори, които имат интерес в Албания, в Черна гора и т.н., или чужди туроператори, които просто срещу някакви смешни пари финансират прости НПО-та и те пускат една статия, защото са свикнали да не се случва нищо. Ако ние не бяхме си отворили устата отново, това щеше да се потули, просто хората нямаше да ходят на море, защото това се случи. В първите 48 часа имаше страшно много отказани резервации в районите.

Реакцията на държавата Ричард Алибегов определи като лоша: „Лоша реакция на държавата като държава, защото тя трябва да предотвратява такива неща. Такива неща в Гърция не се случват, в Турция не се случват, в Хърватска не се случват. Там също има сигнали, които отиват до медиите, медиите ги подават нататък, те не ги изнасят в ефир, защото те си пазят държавата, пазят си туризма. И всеки има мръсни ризи, но това се решава вътрешно. А ние гледаме как да извадим всичко на показ, правим от мухата слон. Някъде имало некоректен хотелиер, който е излъгал в обявата, и това го гледаме в три сутрешни блока. Ами, вземете му лиценза на хотелиера, затворете му хотела и точка по въпроса“, смята предедателят на Българската асоциация на заведенията.

 

Виж повече тук

 

източник: Йоланда Пелова, ИА Фокус