Ричард Алибегов: Аз касова бележка от зъболекар не съм получавал

Ако не получите касова бележка в заведение, може да не плащате сметката си. Това гласят промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които са част от проектобюджета на финансовия министър Асен Василев, публикувани за обществено обсъждане.

Причина за промените е опит да се накара ресторантьорският бизнес в България да започне да декларира цялата си печалба пред НАП. От бранша обаче приемат много остро готвените промени и твърдят, че една хубава идея се опорочава, тъй като ще важи само за заведенията, съобщава Нова тв.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов подчерта, че секторът е изключително дисциплиниран след сваляне на ДДС ставката.

“Много са намалели запечатванията на обекти, има голям ръст и на вноските на корпоративен данък. Ако става дума за дисциплиниране на фискална политика, задължителните касови бележки са хубава мярка, но остава неразбирането защо остава само за нашия сектор. Доста често сервитьорите обслужват няколко маси и се бавят с даването на сметката, това може да бъде решено като недаване на бележка и някой да стане и да се замине”, каза той.

“Аз касова бележка от зъболекар не съм получавал, от фризьорски салон също”, каза още той.

Според данъчния експерт Николай Ванчев да станеш, без да си платиш при каквито и да е обстоятелства, е неприемливо.

“Това ще доведе до голям проблем – постоянно да има хора, които стават, без да платят и твърдят, че не им е донесена касова бележка. Трябва да се вика полиция да се установи дали е така или не”, смята той.

 

Източник: magazina1.com