Ресторантьорите искат условия, които да са част от стратегията за развитие на туристическия продукт, настоя Павлин Петров пред БНР

БНР П.Петров

Патентен данък за малките заведения, за да се запази 9% ДДС за ресторантьорите – това предлага Министерството на финансите. Приходите от патентния данък ще отиват в общините.

„С Асен Василев не сме правили среща“, уточни пред БНР Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Той е категоричен, че финансовият министър се е срещал „с отделни ресторантьори, но не и с организациите„.

Петров поясни, че голяма част от браншовите организации са поискали с писмо среща с туристическите организации след изборите.

Патентният данък е хубаво решение, но липсват детайли, смята Павлин Петров. Според него остава неясна сумата от 100 000 лева оборот, зададена от министъра на финансите.

Не е изготвен стандарт за прилагането на патентен данък. Идеята е хубава, но трябва да се направят разчети през работна група и тогава да се предложи, подчерта представителят на браншовата организация.

В голяма част от заведенията от много години има пос терминали за удобство на клиентите, коментира Петров в предаването „Преди всички“. Според него има обекти, в които не може да се сложат такива пос терминали и това са места, „където няма достатъчно добре направена инфраструктура с банката, където няма и банкомат – в малко населено място“.

Ресторантьорите искат условия, които да са част от стратегията за развитие на туристическия продукт, настоя Павлин Петров и нарече предлаганото на този етап „сделка с дявола„.

 

 

Публикация на Яна Боянова

Снимка за БНР:  Ани Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *