Разхлабват част от мерките

Частично разхлабване на ограничителните мерки от днес въпреки високия брой новозаразени от Covid-19. Допускат се посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост не повече от 30% от капацитета на помещенията. Посетители от днес се допускат и в местата за хранене, но само в откритите им площи.

Възобновяват се занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство при капацитет и заетост на помещенията до 30%. От днес се допускат и посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, както и плувни басейни и комплекси при използване също на не повече от 30 на сто от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина.

От 1-ви до 12-и април на магазините с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект. Посещенията в заведенията за хранене и развлечение се допускат само в откритите им площи при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Изключения са дискотеките, бар клубовете, пиано баровете бар-вариете и нощните барове, които остават затворени до края на април.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни мотивацията за разхлабване на ограничителните мерки:

„Здравето на хората на няколко характеристики – едната е физическата характеристика, другата е психическата характеристика и третата е социалното благополучие. Ние трябва да се грижим за всичките тези фактори, когато отпускаме мерките, правим го отговорно, последователно“, съобщава в публикация БНР.