По време на летният сезон пет автобусни линии на градският транспорт във Варна ще имат курсове и през нощта

gradski_Varna

За периода 1 юни – 30 септември ще има автобуси по линии 7, 17, 20, 31 и 148. Нощният транспорт ще осигурява превоз на пътници до 01:00 ч., с реципрочни часове от крайните точки.

Това гласува комисията по транспорт към Общински съвет по предложение на председателя на местния парламент Тодор Балабанов, направено заради подписка на група варненци, предава „Дарик“.

Промените ще доведат до разтоварване на автомобилния трафик през летния сезон и ще бъдат в помощ на работещите в туристическия бранш. Ще се осигури също удобен и подходящ обществен транспорт за жителите и гостите на града, бе изтъкнато на заседанието.

Предложението беше одобрено с пълно единодушие от комисията по транспорт, но за да влезе в сила, трябва да получи подкрепата и на Общинския съвет.

На днешното заседание съветниците гласуваха също промяна в транспортната схема на Варна с цел улеснение на пътуващите към селищни образувания Боровец – юг и Боровец – север. По маршрута на автобусна линия 46 ще бъде разкрита нова автобусна спирка „Санта Мария“. Тя се ще намира между спирки „Голям обръщач – Боровец“ и „Галата – обръщач“ и ще се обслужва двупосочно. Във връзка тази промяна ще бъде променено маршрутното разписания на линия 46.

Съветниците от ПК „Транспорт“ одобриха и икономическата рамка за дейността на обществения превозвач във Варна за периода 1 януари – 23 октомври 2023 г.  Възнаграждението на километър маршрутен пробег е в размер на 12 973 000 лв., или 1.5413 лв./км без ДДС. Транспортната задача за периода е 8 417 000 км.

 

източник: NOVINI.bg