Павлин Петров: Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно.

„През последната година живеем в състояние, в което хората, държавите и предприятията са затворени. Затварянето се наложи, за да се предотврати заразяването на хора от коронавирус и спасяването на човешки животи. Това предложи СЗО и всички правителства на държавите го приложиха. Това е възможно в краткосрочен план. За да се даде възможност на здравните системи в света да се подготвят за работа в условията на новия вирус.
Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно.
Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението.
Последиците от това са: загуба на работни места и фалирали предприемачи.
Сериозни последици се нанесоха върху физическото и умственно здраве на хората.
Правителствата създадоха пакети от социални и икономически мерки, за да подпомагат бизнесите, които са затворени. Мерките не дават нужния ефект, защото бизнесите са затворени. Пакетите, които предлагат са за отворени бизнеси, с намалени обороти. Подкрепата е временна, докато потреблението се доближи до преди времето на пандемията. Целият ефект от мерките, може да се види, когато икономиката е отворена.
Заведенията за обществено хранене и развлечение са част от туристическия продукт, в който влизат много други бизнеси: транспорт, културни и развлекателни мероприятия, хотели, туроператори, турагенти и др.
Туризмът е най-засегнат от коронавируса, заради здравните мерки, които се налагат от правителствата в света.
Ресторантьорската, сладкарска, кафе-клубна, барова и развлекателна индустрия стана ясно, че всъщност въобще не е маловажна част от икономиките в света. Затварянето на обектите, освен че доведе до голям брой служители без работа, остави и голям брой други бизнеси и професии без дейност като: охранителни фирми, таксиметрови фирми, складове за търговия, фирми производители, музиканти, артисти, балети и др.
Ресторантьорската, сладкарска, кафе-клубна, барова и развлекателна индустрия е в очакване да бъде отворена възможно най-скоро. След това може да се очаква и ползата от мерките на правителствата.
В България предстои да се види ползата от мерките – намаленото ДДС за бранша на 9%, вдигнатия осигурителен праг на служителите и мярката 60/40, за туризма – 80/20.
Затова е нужно да се отворят всички бизнеси, които нямат възможност да работят отдалечено и да не се затварят повече.
Ресторантьорската, сладкарска, кафе-клубна, барова и развлекателна индустрия е една от малкото с изградени стандарти на работа в сегашната ситуация:
Работи с намален капацитет на клиенти;
  • Всеки посетител и служител има неограничен достъп до топла вода, сапун, дезинфектант;
  • Изградена система за освежаване на въздуха;
  • Изградени системи за дезинфекция;
  • Постоянен контрол от държавните органи, както и от самите отговорници в обектите;
В заведенията потребителите не се задържат повече от час, час и половина.
Хората не ги посещават всеки ден. Сядат на маса от двама до четирима души.
Година по-късно, за ресторантьорската, сладкарска, кафе-клубна, барова и развлекателна индустрия все още не става ясно защо остава затворена и е сочена за място с висок риск на заразяване от коронавирусна инфекция.“
*Коментар на съпредседателят на БАЗ, Павлин Петров относно случващото се през последната година в сферата на туризма.