Отворено писмо до г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
Преди два дни в национален ефир Вие предложихте два варианта за отваряне на заведенията:
1. Отваряне на първи февруари до 22:30 ч., с опасността да бъдем пак затворени, ако се вдигнат случаите на заразяване с коронавирус,
или
2. Отваряне на 1 март на всички заведения и компенсации за м. февруари.
Ден по-късно здравният министър Ангелов се е срещнал с браншова организация, която представлява основно интересите на хотелиерите, като по техни думи той им е обяснил, че единственият вариант е дневните заведения да отворят на 1 март, а евентуално на 15 март това да направят и нощните. Това противоречи на предложените от Вас варианти и определено е в полза на браншова организация, която има повече интереси в хотелиерството, отколкото в сферата на заведенията. А и да не забравяме, че ресторантите в хотелите работят вече повече от месец!
На 27.01.2021 г. ние – Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, организирахме митинг-концерт „Марш на Свободата“, на който няколко хиляди работещи в заведенията мирно и културно заявиха категорично кой вариант са избрали! А именно – отваряне на 1 февруари! Отговорът за отваряне на 1 февруари Ви го дадоха не трима ръководители на браншова организация, а хиляди представители на бранша!
Използваме случая, за да зададем и един изключително важен въпрос към Вас:
Казвате, че при отваряне на 1 февруари рискуваме, ако се покачи броят на заразените, отново да бъдем затворени. Но при какъв брой на ден и при какъв процент нови случаи това ще се случи? Молим да имаме написано черно на бяло при колко бройки ни отварят и при колко ни затварят, защото министър Ангелов ни беше обещал да бъдат отворени всички заведения при 120 на 100 000, а сега сме под 100 на 100 000.
Както вече многократно показахме, ние сме разумни и отговорни хора, и искаме да работим законно, да спазваме обществения ред, както и всички нормативни документи.

С уважение: Браншовите организации на заведенията в България! Не на хотелиерите!

СДРУЖЕНИЕ НА ЗАВЕДЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЗАВЕДЕНИЯТА