Никола Николов, „Dominos”: Ако ДДС-то за бранша не остане 9% това ще доведе до съкращаване на персонал

Domino's

Никола Николов е роден в София. Средното си образование получава в Швейцария, а след това завършва университет със специалност финанси във Вашингтон, САЩ. През 2010 взема франчайз правата на Domino’s Pizza за България. Във времето франчайзът в България се установява като един от най-успешните в света.

„В момента веригата има 25 обекта в 4 града и в нея работят приблизително 1000 човека. Цените в заведенията за хранене ще продължат да се вдигат, но това не зависи от нас. Ако ДДС-то за бранша не се запази 9% това ще забърза този процес.“ Това заяви Никола Николов, съсобственик и управител на Dominos за България. Припомняме, че през тази година в България продължи да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от девет на сто за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, туристически услуги, ползването на спортни съоръжения, като например фитнес зали и басейни. По-ниската ставка ДДС ще е в сила до 31 декември 2022 г.

Според управителя на Domino’s, ДДС -то от 9% трябва да остане и през 2023 г., защото браншът и без друго „е притиснат до стената от галопиращата инфлация“, която според Николов, е засегнала всички отрасли на бизнеса – от логистиката до основните продукти, с които работят заведенията. „Цената на кутиите, които използваме, за да пакетираме нашите продукти, се е вдигнала със 100%, месото средно с 40%, моцарелата се е повишила с 68% от началото на годината. Това е доста повече от официалната инфлация, която се обявява в новините. Има и голяма промяна в разхода за електричество. Преди година нашата фирма плащаше приблизително 70 000 лв. ток на месец, в момента токът ни струва между 300 и 400 000 лв. И това е след компенсациите, които държавата ни дава. Цената на логистиката ни се е качила много, разбира се, там цената на горивото и работната ръка са взаимно свързани. Много хора често си мислят, че в нашия отрасъл сме едни печалбари, които слагат огромна надценка. Ситуацията обаче изобщо не е толкова проста. Ние работим на изключително малък марж и се опитваме да задържим бизнеса над водата“, посочва Николов. На въпрос лесно ли се ръководи бизнес в такива условия управителят на „Domino’s“ е категоричен, че се управлява много трудно и често зависи от самите кадри, които са по различните стъпала на фирмата, а не толкова от висшия мениджмънт. „Трябва да призная, че често ни е трудно да намерим подходящите хора, защото обемът ни на работа е доста голям“, споделя Николов. По време на затварянията на заведенията заради COVID 19 помощите, които е давала държавата, са помагали и са били достатъчни спрямо сегашните компенсации за електроенергията на бизнеса, констатира бизнесменът. „Проблемът при цената на тока е, че той е базата за всяко производство. Поради повишаването на цената му се вдигат и нашите суровини, които използваме, което ни затруднява много“, заявява Николов. Той споделя, че се усеща дългата липса на редовно правителство у нас. „В момента няма сигурност и стратегия какво ще се случва през предстоящите месеци. Това ни влияе лошо, защото не можем да планираме, не можем да си организираме бизнеса и търпим големи загуби постоянно.”

За управителя на Dominos за България при евентуално редовно правителство е важно политиците да се фокусират първо за решения в енергетиката, които да подпомогнат бизнеса по такъв начин, че да не се налага съкращаване на персонал.

 

Източник: ACTUALNO.COM