Ние от БАЗ държим на увеличаването на осигурителния праг за квалифицирания персонал в нашия бранш

Българската асоциация на заведенията изразява искреното си учудване от продължаващите нападки срещу подкрепата, която се предвижда за бранша ни и хилядите, заети в него. За нас е неразбираемо защо е тази яростна атака срещу предложения, които ще помогнат на една сериозна част от българската икономика да оцелее и да продължи да дава добавена стойност в държавната хазна.

Последният залп в тази посока бяха твърденията, че отпада увеличението на минималния осигурителен доход от 610 на 800 лв. за нашия сектор. Това просто не е вярно! Внесената поправка, която се цитира от вчера, единствено изчиства текстовете и е изцяло съобразена с „Националната класификация на професиите и длъжностите“. Според класификацията бармани, сервитьори и готвачи са изрично записани в клас 8. Това са квалифицирани кадри, за които минималният осигурителен доход ще бъде 800 лв. В клас 9, отново съгласно класификацията, са чистачи, работници по събиране на отпадъци и помощници. Тоест – неквалифициран персонал. В една работеща пазарна икономика, каквато България се стреми да бъде, е логично да има разлика в заплащането на квалифицираните и неквалифицираните кадри. С цялото ни уважение, стремежът „за всекиго по равно“ е философия на друг строй, от който мислехме, че сме се отказали преди повече от 30 години.

Относно твърденията, че това ще доведе до масово назначение на бармани, сервитьори и готвачи като чистачи, смятаме, че е време хвърлянето на кал върху нашия бранш да престане. Това е обида за всички, които работят усърдно, плащат данъци в България и осигуряват работни места. Българската асоциация на заведенията многократно е заявявала, че изсветляването на икономиката е сред основните й приоритети. Но да подчертаем – не само на нашия сектор, а на цялата българска икономика! За това работим през последните три месеца и смятаме, че заедно с премиера Бойко Борисов, правителство и парламент постигаме конкретни резултати. Съжаляваме, ако фактите не се харесват на някого… А за недобросъвестните – има достатъчно механизми, чрез които да бъдат наказани.

И отново да кажем, ако не е станало ясно – увеличаването на минималния осигурителен доход в нашия сектор е нещо, което предлагаме, на което държим и което подкрепяме. Но в тази криза, от която за щастие сме на път да излезем, решения се взимат много бързо и е нормално да бъдат прецизирани…

 

Председател на БАЗ,

Ричард Алибегов

(0878 80 06 11)