Намаляването на ДДС за заведенията беше много навременна мярка

„Големите ни черноморски курорти пострадаха много лошо без чужденците. Най-вероятно същата ще бъде ситуацията и зимата. Надяваме се да не е така, но за момента поне така изглежда. Това коментира за БГНЕС председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Такива са сигналите и то не защото имаме проблем с COVID-19, a заради страните, от които се надяваме да идват основните туристи в големите ни курорти. Както е известно „Боровец“ разчита изцяло на британските туристи. А на Острова ситуацията никак не е розова. За съжаление и в Западна Европа се наблюдава втора вълна от коронавирус. От това ще има косвени жертви“, прогнозира председателят.

Алибегов отчита, че намаляването на ДДС от 20 на 9% за заведенията беше много навременна мярка. Стъпката на правителството е успяла да спаси половината бизнес. „Ако към този момент това намаление го нямаше, сигурно 30-40% от заведенията щяха да са фалирали“, добави Алибегов.

БАЗ направи анкета за цените в заведенията, която обхваща някои от големите градове. Резултатите са показват, че няма повишение на цените заради увеличените разходи вследствие на COVID-19. Дори на места се отчита спад заради намаленото потребление с 45%. За сравнение той посочи, че на заведенията в морските курорти винаги цените са били по-високи в сравнение с тези от вътрешността на страната“, пише БГНЕС.

 

Цялата статия четете тук.