Липса на достатъчно кандидати за работа в сферата на туризма

Анализирайки резултатите от анкетата, проведена преди седмица сред членовете на Българската асоциация на заведенията, виждаме отлив на кандидатите от сферата на туризма.

„Проверихме колегите от цялата страна, като ги запитахме дали са пускали обяви за набиране на персонал след отварянето на 1 март и какъв е бил резултатът. Оказа се, че ситуацията е много зле. 80 фирми са пускали обяви, че търсят сервитьори, готвачи, бармани и помощен персонал в кухня и т.н., т.е. позициите са били много повече. Но крайният резултат е, че на тези обяви са се отзовали едва 50 кандидати от цялата страна.“, коментира Ричард Алибегов пред 24 часа.

„Хората масово не искат да работят в тази сфера, независимо колко заплати им предлагаш, защото ние не можем да им дадем никаква сигурност. Не е въпросът в парите, защото лично аз осигурявам служителите си на пълната им заплата. Но когато затворим заради пандемията, те ще получат 75% от трудовото си възнаграждение с месец и половина закъснение, при това няма да имат никакви бакшиши, докато трае локдаунът“, каза още Алибегов.

Вижте пубикацията на сайта на 24 часа.