Заведенията за хранене да не се облагат с данък печалба, а да се въведе патентен данък?

Ресторантите искат постоянно 9% ДДС ставка.

Идея на директора на НАП Румен Спецов е заведенията за хранене да не се облагат с данък печалба, а да се въведе патентен данък. Ставката ще се определя от големината на заведението и от броя на местата за сядане.

„Тази мярка е супер, тя е европейска мярка, прилага се отдавна в Европа и е хубаво, че и ние започваме да поглеждаме към Европа. Друга мярка, която се прилага от 2008 г., е за диференцираната ставка за ДДС за хотелиери и ресторантьори. Хората отдавна са осъзнали, че ставките трябва да бъдат такива в този бранш. Трябва да има патентен данък“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в „България сутрин“. Според него анализът на Спецов е бил точен и предложението би било в помощ на бизнеса.

„Всяко облекчение за малкия бизнес води до по-висока събираемост, до изсветляване. Когато хората са притиснати и не могат да си плащат разходите, отиват в сивия сектор. В момента готвим един анализ, който ще е готов до края на този месец най-късно, тогава ще напишем писмо до НАП, трябва да се направи в анализа какво се случи след намалената ставка за ДДС. 2023 г. ще е прогнозна“, обясни Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът на държавата е, че не сяда да обсъжда мерките, които иска да въведе за дадения бранш. „Идеята за касовата бележка не беше толкова лоша, ако не беше спусната отгоре без никаква дискусия“, даде пример Алибегов.

Според него, ако има диалог, няма да има нужда да се протестира и да се затварят пътища.

„Само в България туризмът не е приоритет номер 1. От 2020 юни месец от намалената ставка на ДСС минималният осигурителен доход беше 625 лв., оттогава сме на 800 лв., това го приехме като знак на воля от наша страна. Има какво се анализира, да се види на финала от осигуровки, корпоративен данък и ДДС, след намалената ставка има ли позитив за страната, или има негатив“, посочи още Алибегов.

Браншът ще настояват ставката да бъде 9% константна и да се приравни, да не се променя.

„Когато става въпрос за един бранш с 250 000 заети души, трябва да има цифри. Последните две години се наслушахме на това как нямало смисъл от тази ставка, но не могат да кажат защо нямало смисъл от нея. Защо противопоставяме бизнеси, браншове и хора“, попита Алибегов. По отношение на кадрите Алибегов коментира, че има огромен проблем.

„След Ковид кризата няма кадри в нашия бранш. Държавата не е подготвена за този сценарий изцяло да се внася работна ръка, защото ние изцяло внасяме хиляди души. Хотелиерство, ресторантьорство зависят от много хора. Агенция „Митници“ действа по-добре, но изискванията, които са направили за внасяне на работна ръка, са много остарели. Трябва да се промени задължително едно от изискванията нулеви данъчни задължения, за да можеш да внесеш работна ръка от чужбина“, на мнение е той.

 

Източник: Bulgaria ON AIR