Двете най-големи обединения в туризма предприемат общи действия за оцеляване на бранша

Двете най-големи обединения в туризма – Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) ще подпишат Меморандум за сътрудничество и общи действия и ще създадат Национален кризисен щаб за спасение на туризма в България.

Събитието ще се състои от 12 часа на 8 септември в пресклуба на БТА в София. 

Организациите ще обединят усилията, опита и професионалната си експертиза, предприемайки общи действия за оцеляване на бранша и запазване на заетите в структуроопределящия за българската икономика сектор в тежките условия на глобална пандемия и последиците от нея за българския туристически бизнес.

Националният кризисен щаб за спасение на туризма в България ще обедини усилията на бизнеса и ще координира действията на различните му представители за защита на интересите му. От двете организации подчертават, че действията им нямат да имат политически характер и с тях няма да се преследват политически цели.

От страна на АТИБ на събитието ще присъстват: проф. Георги Рачев (председател на АТИБ и зам.-председател на БАТА), Георги Щерев (председател на БХРА), Атанас Димитров, Златко Златанов, Веселин Налбантов, Георги Тръпков, Малин Бистрин, Бранимир Миланов, Енчо Енев (членове на ИБ на БХРА), Павлина Илиева (председател на ОБТ) и др.

От страна на КБТБ на събитието ще присъстват: Ричард Алибегов, ротационен председател на КБТБ и председател на Българската асоциация на заведенията, Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българско конгресно бюро и др.

В 15 часа на 8 септември на площад „Народно събрание“ стартира национален протест на българския бизнес, подкрепен от множество организации, чието оцеляване е поставено на карта с въвеждането на новите мерки срещу КОВИД-19 и липсата на компенсации за пострадалите сектори.