В хотелски комплекс Оазис Ризорт и СПА Лозенец се проведе работна среща с туристическия бранш на Южното Черноморие

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с представители на туристическия бранш. На срещата присъстваха инж. Георги Лапчев кмет на Община Царево, г-жа Таня Янчева – Председател на Общински съвет Царево, г-жа Мария Конярова- секретар на Община Царево, г-жа Женя Гандиева кмет на с. Лозенец и кметски наместници на населените места от общината. В дискусията В дискусията участва и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Kметът на Царево добави: ,,Pадвам се, че сте тук, защото личният контакт позволява много бързо да изчистим проблемите, а когато цифрите са добри и посоката е положителна, няма да се оплакваме’’ . Община Царево бележи ръст от 20% на туристите през този летeн сезон до момента, което показва, че резултатите засега не са лоши.

Вицепремиерът благодари на всички хотелиери и ресторантьори, които рискуваха и не затвориха обектите си през това лято. Пред участниците се представиха и всички мерки, които правителството предприе за подпомагане на сектора. Първата мярка, която беше въведена, бе 60:40, която се трансформира в 80:20 за сектор туризъм, с нея успяхме да запазим работата на много наети в сектора и да подпомогнем бизнеса, припомни министърът. По предложение на правителството Народното събрание одобри по-нисък ДДС от 9% за ресторантите, туроператорите, както и за виното и бирата, сервирани в заведения. Друга мярка в подкрепа на бизнеса е одобрената държавна помощ за туроператори, ползващи чартърни полети, в размер на 35 евро на седалка. Министър Николова заяви, че е важно още отсега да започнем работа по подготовката на сезон 2021, защото прогнозите са, че през следващите две години отрасълът ще продължи да се възстановява плавно, но все още няма да е достигнал нивата отпреди пандемията.

Трябва да си партнираме, за да се подобряват туристическите услуги и да привличаме все повече български и чуждестранни посетители, подчерта още вицепремиерът.