БХРА, БАЗ и СЗБ: Предложените здравни мерки трябва да са съпроводени с обезщетения за бизнеса

Здравето на българските граждани, на нашите служители и клиенти е най-важното и винаги сме го поставяли на първо място. Вярваме, че здравните власти имат нужните компетенции, за да налагат здравни мерки, които са в защита на интереса на всички членове на обществото. Но сме категорични, че тези здравни мерки трябва първо да бъдат обсъдени с бизнеса, който засягат и задължително да бъдат съпроводени с икономически мерки за бизнеса и служителите. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българска асоциация на заведенията (БАЗ) сме категорични, че здравни мерки трябва да са придружени задължително със съответните компенсации и обезщетения, които са предварително обсъдени с бранша, ясни и обявени в момента на влизане в сила на здравните мерки. За да са наясно хората какво ги очаква, а не да тръпнат какво решение ще вземе чиновникът за бъдещото оцелване.
Към настоящият момент реални действия в тази посока липсват. Затова обявяваме че ще защитим интереса на служителите и бизнеса си с всички разрешени средства, стачки, блокади и гражданско неподчинение на закона до решаване на въпроса за оцеляване на бранша и правото ни на труд, подчертават от БХРА, СЗБ и БАЗ.
Разбираме, че политическата ситуация е сложна и напрегната, но точно в такива моменти проличава държавническото мислене и кой милее за народа си, а не робува на тясно партийни интереси.
В случай, че продължи да бъде застрашено препитанието на нашите служители и оцеляването на градения с дългогодишен труд, усилия и лишения бизнес, ще сме принудени включително да блокираме възлови пътни артерии в страната. Предварително се извиняваме на всички, които ще бъдат засегнати от нашите действия и продължаваме със стачните действия и протестни шествия в Пловдив, Благоевград, Русе и София.