БАЗ: Настояваме за наказания на виновните за многочасовите обиски на „голо“ в нощен клуб в Пловдив

наказания

Българската асоциация на заведенията изразява острото си възмущение от информацията за полицейски произвол и многочасови обиски на „голо“ на клиенти в пловдивското нощно заведение „Bushido“.
Нашите колеги, част от техния персонал и клиенти застанаха с имената си и разказаха за ужасяващи сцени по време на акция в обекта. Настояваме за щателна проверка на действията на полицаите и за строги наказания при доказване на превишени от тяхна страна права. Още повече, че според изнесената до момента в медиите информация, след проверка на над 400 човека е открит 1 грам марихуана и по-малко от грам неустановено все още вещество. Информация, която не се отрича от МВР Пловдив. Както не се отрича и че хора са събличани голи, за да бъдат претърсени.

Колегите ни от „Bushido“ вече са подали сигнал в прокуратурата и се надяваме всички подробности по акцията да бъдат изяснени, а виновниците установени и наказани. Призоваваме и всички, които се чувстват засегнати от действията срещу тях също да се обърнат към компетентните органи и да търсят справедливост.
Според юристи, с които БАЗ направи спешна консултация в случая имаме не само превишаване на права от страна на служителите на реда, но и грубо нарушаване на човешките права, защитени от Европейската конвенция за правата на човека /ЕКПЗЧОС/, като право на личен живот, неприкосновеност на личността, право на свобода и сигурност, липса на ефективни средства за защита и др. – Чл. 3, Чл. 5, Чл. 6, Чл. 7, Чл. 8, Чл. 10, Чл. 13, Чл. 17!
И това се случва в 21 век, в страна член на Европейския съюз!

Бихме искали да заявим също, че Българската асоциация на заведения е твърдо против разпространението и употребата на наркотични вещества не само в нашите обекти, но и като цяло. За изясняване на това кой пласира и кой купува дрога обаче има съответните процедури за разследване и събиране на доказателства. Нека виновните бъдат заловени и наказани с цялата строгост на закона. Но не приемаме невинни клиенти, служители и собственици да бъдат подлагани на тормоз без да имат касателство към такава дейност.
И не на последно място – подобни акции с откровено съмнителни крайни резултати, водят до сериозни материални загуби, отлив на клиенти и персонал и рушене на граден с години имидж. Тенденциозното отношение към нощни заведения, унижаването на клиенти и грубото погазване на човешките права в никакъв случай не може да се приеме за превенция.
В тази връзка настояваме за поемане на лична отговорност, ако е необходимо и с оставки на Министъра на МВР, Главния секретар на МВР и директора на ОД МВР – Пловдив.