БАЗ и СЗБ: Призоваваме за строги наказания за тези, които нарушават закона като начисляват 9% ДДС за доставките

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето разочарование от установената от Националната агенция за приходите практика да се начислява ДДС от 9% при поръчка на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20%.
Нашите две организации положиха огромни усилия, за да бъдат чути исканията на бранша ни и в голяма степен срещнахме разбиране от държавата. Затова за нас е неприемливо при подкрепата, която получихме да се хитрува толкова на дребно. Нямаме информация колко са колегите ни, които начисляват 9% ДДС при доставката на храна и въпреки че вероятно сред тях има такива, които го правят от незнание, не вярваме, че това е масовият случай. Защото информацията за предприетите в подкрепа на бранша помощни мерки беше широко отразена медийно и всеки заинтересуван може лесно да се запознае с правилата.
Затова адмирираме действията на НАП по отношение на проверките и призоваваме виновните да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Защото тези от нас, които работим честно, също имаме интерес от това, тъй като в противен случай сме поставени в положение на нелоялна конкуренция.
Като браншови организации ние имаме ангажимент да защитаваме интересите на сектора си, но няма как да толерираме, когато се извършват нарушения.
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България отново призовават всички представители на развлекателния бранш в страната да спазват законите на Република България.