БАЗ и СЗБ: Мерките не работят! Оставете ни да работим и насочете средства и усилия към ваксинационна кампания и подкрепа за лекари, родители и деца

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България получиха покана за работна среща с министъра на туризма Стела Балтова в 15.30 часа днес в сградата на министерството. Като отговорни организации, ние ще отидем на срещата, НО:
За нас целта е единствено тупкане на топката и опит да се замажат очите на бизнеса! Поканата е за разработване на схема за държавна помощ, съгласно чл. 112 от Закона за държавния бюджет! Въпросният член предвижда държавна помощ за предприятия със спад в оборота най-малко 30% в сравнение с 2019 г. и безвъзмездна помощ до 30 000 лв.
Нашето експертно мнение трябваше да бъде потърсено преди изобщо да се стигне до актуализацията на бюджета. Това не беше направено! Така записаният чл. 112 явно е разработван от хора, които никога не са се занимавали с бизнес. 30% спад в оборота означава ФАЛИТ! И респективно за много сериозни предприемачи и работодатели подкрепа „до 30 000 лв.“ също значи ФАЛИТ!
Министерството на туризма безвъзвратно закъсня със срещата с нашия бранш. Но по-важно – мястото на точно тази среща за разработване на мерките не е в министерството на туризма. Това е отговорност на министерствата на финансите, икономиката, труда и социалната политика. Преди да бъде разпуснато предишното служебно правителство, временният здравен министър Стойчо Кацаров също ни призова да дадем предложения, като резултатът е, че нищо от тях не беше взето предвид. Отделен въпрос е, че от 20 дни слушаме от министър Кацаров как икономическите мерки влизат тутакси заедно със здравните и вчера министър Балтова най-после потвърди това, което повтаряме непрекъснато – разработени мерки няма! И служебното правителство, което си е на практика същото, безвъзвратно закъсня с разработването им. Въпреки нашето настояване те да се случат преди месеци и да влязат в сила с актуализацията на бюджета.
Сега пък се чу и за някакви безумни томболи, с които щяло да се стимулира населението към ваксинация… Стига, това не е сериозно…
Според официалните данни България от 4 седмици се намира в плато по отношение разпространението на COVID-19. И това при положение, че никой никъде не спазва нищо. Провеждат се големи концерти и масови събития, градски транспорт, хипермаркети, вериги за стоки, които не са от първа необходимост – струпването на хора е повсеместно и видно за всички. Маските изчезнаха като аксесоар. Това принуди и нас да обявим „гражданско неподчинение“ и да откажем отново да бъдем принесени в жертва на една бутафория, наречени „противоепидемични мерки“. По последни данни седмичната положителност на тестовете е 0,24%. И не, платото не е вследствие на противоепидемичните мерки, защото единственото, което те постигаха е удар по българската икономика и българския бизнес. И да изкарат десетки хиляди, борещи се за препитанието си, на площадите…
Логично е да се очаква пик, след като учебната година вече започна. И не сме ние тези, които ще искат децата ни да не учат присъствено. Но предлагаме на държавата следното:
Оставете бизнеса да работи, той знае как да оцелее, въпреки вас!
Ако ни оставите на спокойствие, ние няма да имаме нужда от подаянията, които сте предвидили за нас и може да ги насочите към:
– Развитие на ваксинационната кампания
– В подкрепа на лекарите
– В подкрепа на родителите и децата
Българският бизнес е жилав и го доказа отново през последните месеци. Българският бизнес знае и как да брани правата си. Доказва го в момента!
Сега ни предстои сериозна организация с колегите от транспортния сектор за масовия протест на 28 септември и може да сте убедени, че не само нашите два бранша ще се включат в него.
Очаквайте подробности!