БАЗ и СЗБ: Изразяваме несъгласието си със заповед Заповед № РД-01-712/19.08.2021 г.

ДО
Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ,
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Относно:
Заповед № РД-01-712/19.08.2021 г.
УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР КАЦАРОВ,
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изразяват несъгласието си с така написаната от вас заповед. Настояваме за нейната корекция, като изброяваме предложенията, които биха били приемливи за бизнеса, А ПРИ НЕСЪОБРАЗЯВАНЕ ОТ ВАША СТРАНА С НАШИТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ, ОБЯВЯВАМЕ БОЙКОТ НА ЗАПОВЕДТА:
1. За работа с капацитет 100%:
– служителите в секторите, попадащи под рестрикциите на новата заповед, да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с К19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране.
– персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. След изтичане на 6 месечния срок на давност на удостоверението за преминало през вируса лице, давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.
или:
– клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят на 100% капацитет.
2. Проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите, само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.
Смятаме, че предложените промени отговарят на законите и Конституцията на една правова държава, каквато е Република България.
Използваме случая, за да отправим предложение, което би било полезно за широката общественост, а именно:
– подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували.
– брой починали, от които ваксинирани/неваксинирани, възрастова група.