БАЗ и СЗБ: Благодарение на намалената ставка на ДДС се закрепихме на ръба

Не разбираме непрестанните опити да се създават конфликти между потребители и собственици на заведения

Българската  асоциация  на  заведенията  и  Сдружението  на заведенията в България възразяват срещу поредния опит да бъде дискредитиран бранша.

През последните дни в публичното пространство се появиха гръмки информации, че цените в заведенията са увеличени, въпреки   намалената   ставка   на   ДДС.   Цитират   се   данни   на Националния статистически институт, според които за месец юли 2020 г. има повишение с „фамозните“ 2% в сравнение с юни 2020 г. и 5% спрямо декември 2019 г.! Не се наемаме да коментираме данните на НСИ, но заявяваме, че познаваме добре бранша си, в който  не  се  наблюдава  повишаване  на  цените.  Естествено,  не отричаме, че може да има единични такива случаи, но напомняме, че през краткия летен сезон в България цените традиционно са различни.

Използваме случая също да цитираме данни на НСИ, според които   през   юни   2020   г.   има   намаление   на   чуждестранните посещения у нас с цели 75,2% в сравнение с юни 2019 г. Общият доход  на  българите  през  второто  тримесечие  на  2020  г.  пък  се повишава с 9.7% спрямо 2019 г., а общият разход намалява с 1.3%. Отново по данни на НСИ за юни 2020 сривът в туризма клони към 90%. И въпреки това наша проверка установи, че в много от най- популярните заведения в морските ни курорти цените през юни са намалени в сравнение със същия месец на миналата година.

След месеци на пълно затваряне, след това работа с половин капацитет само в градините, сега отново работа с намален капацитет, заведенията се закрепиха на ръба на оцеляването, основно благодарение на  по-справедливата ставка на ДДС от 9%, за каквато отдавна се борехме и каквато е в повечето европейски държави. В някои от тях дори е много по-ниска – например в Испания  е  5%,  в  Турция  от  този  месец  е  1%,  а  в  Германия  беше свалена от 19 на 7%.

Ние   искрено   се   изненадваме   от   фиксацията   върху   най- засегнатия  от  пандемията  бранш  и  непрестанните  опити  да  се създават   конфликти   между   потребители   и   собственици   на заведения.

Убедено твърдим, че заведенията в България са от най- високо световно ниво и с най-ниските цени в ЕС. Това го казват и чужденците, дошли на почивка или по бизнес у нас. В най-честите случаи цените и нас са поне двойно и тройно по-ниски от тези в реципрочните заведения в ЕС.

Не може да се говори на ангро и да се очерня целия бранш, заради изолирани случаи на по-ниско качество или по висока цена, които упорито се раздухват. Не можем да разберем този нихилизъм!

Категорично отказваме заведенията и туризмът в България да  бъдем  разменна  монета  на  нечисти  политически  боричкания! Категорично се противопоставяме на черния PR срещу туризма в България! Винаги сме били на линия, ако ни е поискано становище, по която и да било тема! Така ще е и занапред, защото вярваме в каузите,  за  които  се  борим  и  които  са  в  услуга  и  на  стотиците хиляди наши служители.

Категорично  се  противопоставяме  на  фалшивите  новини, които се разпространяват от хора, нямащи никаква идея от това как се формира цена, как се поддържа качеството, как се мотивира персонал,  как  се  създава  клубната  култура.  Защото  у  нас  най- големите имена на българската музика се срещат с феновете си именно в клубовете, което в чужбина далеч не е така.

По-справедливата ставка на ДДС ни даде шанс за оцеляване и ние го грабнахме и върнахме веднага на работа по-голяма част от персонала  си  на  по-висока  минимална  ставка  на  заплащане  и осигуровки.

Убедено твърдим, че за разлика от много други сфери на обществения  ни  живот,  българските  заведения  са  на  най-високо европейско ниво с най-ниските цени за съответното качество. И да подчертаем – тенденцията за плавно повишение на цените се забелязва много по отчетливо с 10-15% при други стоки и услуги. На нас не са ни необходими статистики, за да го разберем, защото го усещаме, когато зареждаме.

 

Председател на БАЗ

Ричард Алибегов (0878 80 06 11)

 

Председател на СЗБ

Емил Коларов (0887 23 50 64)