Алибегов: Предложенията на министъра на финансите показват крайно непознаване на бранша хотелиерство и ресторантьорство.

интервю Алибегов

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че 9% ДДС за ресторантьорите ще остане, само ако се изсветли браншът. Финансовото ведомство предлага да се въведат ПОС терминали задължително във всички заведения с две, три, четири и пет звезди.

„Предложението на министъра на финансите показва крайно непознаване на бранша хотелиерство и ресторантьорство. ПОС терминали имаме от години, в последните 5 г. може би само в малките населени места под 5 000 души няма ПОС терминали. В хотели не знам да няма, за къщи за гости се плаща и онлайн. Не сме го въвели за НАП, а за туристите и да им е по-лесно плащането на клиентите“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „България сутрин“.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че откакто Асен Василев има общо с Министерството на финансите не е имало среща на бранша с него. Покана за такава е имало 3-4 дни преди вота, като в отговор хотелиери и ресторантьори са поискали тя да бъде изместена след балотажа, за да не се политизира темата.

Не разбират от спецификата в нашия бранш, всичко щеше да отпадне, защото щеше да се разбере, че няма смисъл от него. Сигурно има 5 ресторанта 3-4-5 звезди. Една част от големите заведения от години плащат по банков път. 75% от оборота е кеш, сега трябва да го взема и да отида в банката. Пак са броене, вноски, приходи, има 3 такси, за да стигнат парите до вашата сметка. Разбирам банковото лоби, че натискат още повече да се увеличат техните печалби за сметка на бизнеса, но няма да се съгласим“, категоричен беше Алибегов.

Той не вижда причина да не бъде запазена 9% ДДС ставката за бранша. Изпратени са анализи до партиите, които не подкрепят увеличението на 20% – ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Възраждане“. В тях пише, че в годините с ниска ставка са внесени повече данъци от годините с 20% ДДС.

Гледайте цялото интервю тук

 

Източник: www.bgonair.bg

Редактор: Елеонора Танева