Алибегов: Преди COVID кризата служителите в заведенията масово отказваха да плащат високи осигуровки

Нова ТВ_040922

Председателят на Българската асоциация на заведенията коментира мерките за бизнеса
Преди началото на COVID кризата служителите в ресторантьорството и хотелиерството масово отказвали да плащат високи осигуровки. Ако даден работодател поставял това като условие, офертата му била отказвана. Това заяви в ефира на „Събуди се” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той подчерта, че противно на очакванията, това лято е било по-слабо от миналогодишното за туристическия бранш. За сметка на това разходите на хората в този бизнес са скочили с 2,5 – 3 пъти.

„В момента просто оцеляваме, няма печалби, инвестициите в каквото и да било са спрели. След COVID банките не искат и да чуят за туризъм, тъй като се води несигурен сектор”, каза още Алибегов.

Той подчерта, че евентуално увеличаване на данъците в настоящия момент е невъзможно и би било „самоубийствено за икономиката”.

„Няма никакви мерки в подкрепа на бизнеса, потреблението е с над 40% по-ниско, а разходите – повече от два пъти по-високи. Като цяло бизнесът не е конструиран да живее от компенсации от държавата, а от печалби”, заключи Алибегов.

Цялото интервю може да видите тук