Алибегов: Намаленото ДДС спаси някои ресторантьори, но България не е „Витошка“

„Ако ставката от 31 декември влезе в сила на 20%, това означава увеличение на цените“, каза председателят на БАЗ

Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка, както е в повечето европейски страни.

„Искаме с продължаването на бюджета, който ще влезе в 2023 г., до съставяне на кабинет да се продължи нашата мярка, защото тя е единствената, която има изтичащ срок.Съдейки по политиците и техните изказвания, това ще е една от мерките, които ще бъдат продължени. За съжаление, това не става автоматично с прехвърляне на бюджета. А когато вече имаме редовен кабинет, тогава ние ще внесем мотивирани предложения да покажем защо искаме тази мярка или да остане постоянна, или да се удължи с една година“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „България сутрин“.

Той поясни, че хотелиерството и ресторантьорството са един бранш.

„В хотелиерството от 13-14 години ДДС-то вече е 9%, 20% стои в пространството за ресторантите. Има само 5 страни в Европейския съюз, в които няма диференцирана ставка за ресторантьорството и хотелиерството, и фитнес. Това са Словакия, Литва, Естония, Латвия и Дания. Те не са от най-развитите страни. 7% отиват директно в данък печалба и остават около 4% за бизнеса“, допълни Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му тези 4% са изключително важни и за двата сектора, за да може да възстановят финансовите щети от пандемията.

„8 месеца бяхме тотално затворени, след това бяхме ограничени в работно време, след това в капацитет, сертификати. И така, че ние през последните 6 месеци всъщност сме работили спокойно. Бизнесът не е възстановен след пандемията. Ние сме направили и справка за намаленото ДДС, ще го представим на редовния кабинет, бюджетът изобщо не е на загуба“, подчерта председателят на Българската асоциация на заведенията.

Той е категоричен, че намалената ставка не е нещото, което ще обърне бюджета.

„Това, което се вижда сега, е, че има посещения в заведенията. Най-вече като се разходите по „Витошка“ в София през уикенда, няма да намерите празно място в определен час. Но България не е Витошка“, има 5 големи фитнес вериги, но не значи, че са това са всички фитнеси. На 10 метра от „Витошка“ има хора, които са фалирали.Ако ставката от 31 декември влезе в сила на 20%, това означава увеличение на цените, което потребителят не може да поеме“, добави Ричард Алибегов.

Според него увеличението ще е миниум 7-8%.

Попитан какъв процент от заведенията и фитнесите са затворили, той отговори:

„Над 25%, но въпросът не е каква част са затворили, а каква част ще затворят. Предният кабинет спря мярката 60/40. В намалената ставка на ДДС-то имаше вино и бира, махнаха и това нещо. И се махнаха 30 евро на седалка за чуждите оператори, които да привличат клиенти за туризъм у нас.“

Алибегов е категоричен, че намалената ставка е спасила повече от 50% от бизнеса.

„Това беше навременна мярка. През 2019 година над 60-70% от клиентите в центъра на София бяха туристи. А за сметките ни разчетите показват, че спрямо 2019 имаме спад на приходите с около 30%. Разходите са нараснали близо 3 пъти“, коментира още председателят на Българската асоциация на заведенията.

 

Цялото интервю може да видите тук

 

Източник: Bulgaria ON AIR

Редактор: Искра Ангелова