Алибегов за връщането на ДДС: Ресторантьорският бранш е далеч от възстановяване

Собственици на заведения се обявиха против връщането на 20% ДДС. Ставката бе намалена на 9% заради пандемията от ковид и последиците от нея. Миналата седмица обаче премиерът Николай Денков коментира, че не вижда причина ДДС да остане намалено.

В „Денят започва“ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира, че са били провокирани от начина, по който се е изказал премиерът.

„Смятаме, че един министър-председател трябва да говори с цифри и да има анализи пред себе си, а не да казва – има голям или малък туристически поток. Ясно е и данните показват, че туристите тази година са повече спрямо 2022 г., но много по-малко от 2019 и началото на 2020 година“.

Алибегов заяви, че секторът е далеч от възстановяване, защото щетите от ковид са огромни.

„От 24 месеца общо 10 ние бяхме затворени. 2023 г. е първата година, в която работим без ограничения. Европейската комисия по туризъм, когато свърши ковид, излезе и каза, че туризмът в Европа ще се възстанови до нивата на 2019 г, ако няма повече сътресения. Три дни по-късно започна войната в Украйна“.

В деня на въвеждането на мярката минималният осигурителен праг в ресторантьорския бранш е станал от 620 на 800 лв. и до момента е същият. Затова Асоциацията на заведенията ще направи предложение към финансовото министерство прагът да се увеличи отново.

Заплатите в сектора са увеличени над 25% за последните две години, като причината е липсата на кадри, породена от ковид кризата. Изготвя се анализ, че ресторантьорският бранш е внесъл повече осигуровки и данъци за периода 2020 – 2023 г., а НАП са запечатали много по-малко търговски обекти.

Връщането на ставката не значи повече приходи в бюджета, заяви Ричард Алибегов. Посочи, че търговските обекти, които не издават бележки, са малко и отрече твърденията, че ресторантьорският бранш е „най-сивият“ и е спонсориран от държавата.

„Нямаме проблем с касовите бележки от 6 години. В Гърция до миналата година даваха бележки, написани на ръка.  Имаме касови апарати, вързани с НАП, има QR код, бележката до две минути отива в НАП. Единствени в Европа имаме мярка за запечатване на търговски обект при неиздаване на касова бележка“, коментира той.

 

Вижте целия разговор във видеото

източник: БНТ, „Денят започва“